Om Åland

Storby Gästhem - Logi

Åland ett självstyrt örike mitt i Östersjön

 

Ett stort land i liten förpackning. Det självstyrda och enspråkigt svenska öriket mellan Roslagen och Åbo skärgård är speciellt på många sätt. Dels för den unika skärgårdsnaturen men även för sin autonomi och historia. Åland blev själstyrt 1921 och har idag bl.a. egen flagga, frimärken, registerskyltar på bilarna och över 26 000 salta ålänningar. Åland har rätt att inom vissa områden stifta egna lagar. Ålands riksdag och regering väljs vart fjärde år och Åland har även en egen representant i det finska parlamentet. Idag bor det 26 200 personer på Åland av vilka 11 000 är bosatta i Ålands enda stad Mariehamn. Åland har alltid haft en stark position inom sjöfarten. Andra viktiga näringar på Åland är jordbruk, turism och småindustri.

Ålands skärgård består av 6500 öar och skär av olika storlek. De största är bebodda och nås med hjälp av den väl utbyggda Ålandstrafiken. Ålandstrafiken är dessutom avgiftsfri för cyklister och vandrare, bra att veta när du planerar din resa. Dessutom har Åland drygt 900 km allmän väg, så upptäcksfärderna kan bli många. Avstånden på Åland är korta och fasta Ålands storlek är ungefär 50 km x 50 km.

På Åland är sommaren som den var förr. Röda stugor, cykel och fiskspö. Resan hit kostar också som förr i tiden – billigare än en tur med Stockholms tunnelbana.

 

Sommaridylliskt som i Astrid Lindgrens ”Barnen i Bullerbyn”. Och alldeles intill, bland fiskebodarna i Käringsund spelades delar av ”Saltkråkan” in på 60-talet. Bodarna och miljöerna finns kvar och det är som om Tjorven och de andra också fortfarande springer runt här. En svag doft av tjära ligger i luften.

 

Det är lätt att ta sig runt på Åland. Avstånden är förvånansvärt korta, mellan till exempel Eckerö och Mariehamn är det bara drygt fyra mil. Har man inte bil kan man ta lokalbuss, eller ännu hellre cykel.

 

Det finns gott om leder som är varierande och lättcyklade. Många småöar är sammanbundna av vägbankar och det är av någon anledning mycket roligare att cykla på en väg med vatten på båda sidor än på en omgiven av land. Där vägbankarna inte räcker till finns det färjor som binder samman de tusentals öarna. Man kan ta färjor ända till Finlands fastland.

 

Eckerö - Stroby - Postmuseum

 

 

Viking Line, Silja eller Birka går mellan Stockholm och Mariehamn.

 

Man kan också ta Eckerölinjen Grisslehamn-Eckerö. Det finns anslutningsbussar till färjan

 

Det går att ta med bil eller cykel på skärgårdsfärjorna.

 

 

Cyckel semester

Eckerö Kyrka

 

Copyright © All Rights Reserved